FAQs

Εφευρέτης του Η.Τ. θεωρείται ο Κινέζος Φαρμακοποιός Hon Lik από το Πεκίνο. Ώθηση του έδωσε ο θάνατος του πατέρα του από Καρκίνο του Πνεύμονα. Ο Hon πήρε το πρώτο δίπλωμα ευρεσιτεχνίας για το Η.Τ. το 2003. Πριν συνεχίσω οφείλω να κάνω μια διόρθωση. Ο όρος "ηλεκτρονικό τσιγάρο" (εν  υντομία Η.Τ.) δεν είναι σωστός, διότι δεν είναι τσιγάρο σαν αυτό που όλοι μας γνωρίζουμε, ούτε και έχει κάποιο γνώρισμά του. Σωστό, είναι να αναφέρεται ως συσκευή παραγωγής ατμού. Το Η.Τ. παράγει ατμό χωρίς να συντελείται κάποιου είδους καύση σε αντίθεση με το τσιγάρο που εισπνέουμε παράγωγα καύσης. Είναι μια συσκευή εναλλακτικής πρόσληψης νικοτίνης(όπως είναι και οι τσίχλες, τα επιθέματα κ.α.) που ωστόσο μιμείται το κάπνισμα, αποφεύγοντας τις βλαπτικές συνέπειές του . Μια τέτοια λοιπόν συσκευή άτμισης αποτελείται από 3 βασικά μέρη. Α) Το μέρος που είναι υπεύθυνο για την τροφοδοσία με ηλεκτρική ενέργεια (μπαταρία) Β) Το μέρος που είναι υπεύθυνο για την παραγωγή ατμού (ατμοποιητής). Γ) Ατμιστικά υγρά. Και τα τρία είναι απολύτως απαραίτητα και συνήθως είναι ανεξάρτητα μεταξύ τους. Υπάρχουν και συσκευές μια χρήσης όπου μπαταρία και ατμοποιητής είναι ένα σώμα και τις πετάμε όταν σταματήσουν να λειτουργούν.
Atomizer, cartomizer, clearomizer, tankomizer, dripping, repairable μερικά από τα ονόματα που θα συναντήσετε και κάνουν μια ταξινόμηση των βασικών ειδών που υπάρχουν. Όπως και να ονομάζεται, αυτό που κάνει είναι να ατμοποιεί το υγρό που διοχετεύεται στην αντίσταση του, η οποία θερμαίνεται από το ρεύμα που δίνει η μπαταρία. Οι ατμοί που παράγονται, τους εισπνέουμε μέσω του επιστομίου. Για τις διαφορές μεταξύ των τύπων, όπως αν έχει αντίσταση στο επάνω ή κάτω μέρος, αν έχει δεξαμενή για το υγρό, διάφανη ή όχι ή αν έχει φιλτράκια εμποτισμένα με υγρό μπορείτε σε όσους ενδιαφέρεστε να σας πληροφορήσουμε με μια επίσκεψη στο κατάστημά μας. Οι ατμοποιητές είναι αναλώσιμοι. Έπειτα από κάποια ml ατμοποίησης (συνήθως 40-50) χρειάζονται αντικατάσταση είτε εξ’ ολοκλήρου είτε μερικώς (αν είναι επισκευάσιμοι). 40-50 ml κατανάλωσης αντιστοιχούν σε διάστημα περίπου 2 εβδομάδων, ενώ το κόστος για τον ατμοποιητή (ή το αναλώσιμο μέρος του) ξεκινάει από 1,5 -2 ευρώ.
Το θέμα της ενέργειας (ρεύματος) το λύνει μια μπαταρία λιθίου επαναφορτιζόμενη 3.7Volt (ή και περισσότερες). Έχουμε μπαταρίες από 150 μέχρι και 2.000 Mah και αναλογικά πάει και το μέγεθος τους. Βεβαίως και μια μπαταρία 2000 mah θα μας δώσει αυτονομία που σε μερικούς αρκεί ακόμη και για δυο ατμιστικές μέρες. Από μια μπαταρία 150 mah μην περιμένετε κάτι περισσότερο από 2 ώρες.Μικρές μπαταρίες δεν μπορούν να υποστηρίξουν όλα τα είδη ατμοποιητών, ενώ οι μεγάλες μπορούν και το κάνουν. Μια μπαταρία (το γνωρίζετε άλλωστε) όταν ξεκινήσει να λειτουργεί, λειτουργεί με την μέγιστη ονομαστική της τάση. Σιγά σιγά όμως η τάση αυτή μειώνεται. Έτσι ο ατμοποιητής δεν αποδίδει το ίδιο όταν βάζουμε μια φρεσκοφορτισμένη μπαταρία, με μια μπαταρία που πλησιάζει στο τέλος της. Το πρόβλημα αυτό, το έλυσαν αυτά που θα ακούσετε ως VV Mods. Αυτά είναι δύο βασικών ειδών (tube και Box) και χρησιμοποιούν είτε μια είτε δύο επαναφορτιζόμενες μπαταρίες. Διαθέτουν κύκλωμα ρύθμισης αλλά και σταθεροποίησης της τάσης. Έτσι η τάση παραμένει σταθερή μέχρι να αποφορτιστούν οι μπαταρίες τους έχοντας ταυτόχρονα τη δυνατότητα να την ρυθμίζουμε εμείς σε όσα Volts επιθυμούμε. Εκτός από τα VV mods, υπάρχουν και τα μηχανικά Mods, τύπου Tube (σωλήνα δηλαδή) που χρησιμοποιούν συνήθως μια μπαταρία επαναφορτιζόμενη.
Αυτά κατ' επιλογήν σας μπορούν να περιέχουν ή όχι νικοτίνη. Ένας καπνιστής, συνήθως προτιμάει στην αρχή, υγρά με περιεκτικότητα νικοτίνης 12-18 mg/ml ή και περισσότερο στα 24 mg/ml και σιγά σιγά μειώνει την τιμή ακόμη και στο 0. Τα βασικά συστατικά των υγρών αυτών, είναι η φυτική γλυκερίνη (VG) και η προπυλενογλυκόλη (PG) με την παρουσία κάποιων αρωματικών (χωρίς αυτά το τελευταία να είναι απαραίτητο). Οι μέχρι τώρα έρευνες που έχουν γίνει (και δεν είναι λίγες) δείχνουν πως οι ατμοί που παράγονται από μια συσκευή άτμισης δεν περιέχουν τις εκατοντάδες επιβλαβείς ουσίες του κανονικού τσιγάρου. Μάλιστα ιατρικές έρευνες στο καρδιαγγειακό σύστημα δείχνουν μεγάλη διαφορά μεταξύ των καπνιστών και των ατμιστών στις επιπτώσεις. Τις έρευνες όμως, θα τις παρουσιάσουμε αναλυτικότερα στη συνέχεια αυτής της έκδοσης καθώς και επόμενων.Απευθύνεται σε καπνιστές που επιθυμούν να μειώσουν (ίσως και να εξαλείψουν) , τις βλάβες που προκαλεί το κάπνισμα. Επ’ ουδενί δεν απευθύνεται σε μη καπνιστές, ούτε και αποτελεί προτροπή προς το κάπνισμα. Από τις πρώτες κιόλας εισπνοές γίνεται άμεσα αντιληπτό από τον καπνιστή πως δεν αφήνει την ίδια αίσθηση με τις εισπνοές του καπνού του τσιγάρου. Οι διαφορές είναι σημαντικές και διακριτές.
Το Ηλεκτρονικό Τσιγάρο είναι ένας εναλλακτικός τρόπος πρόσληψης νικοτίνης που μιμείται το κάπνισμα. Πάρα πολλοί (εκατομμύρια παγκοσμίως), μαζί και ο γράφων, έχουν διακόψει οριστικά το κάπνισμα και παραμένουν στο άτμισμα. Αρκετοί, έπειτα από κάποιο χρονικό διάστημα παραμονής στο άτμισμα, το διέκοψαν και αυτό. Αρκετοί καπνίζουν και ατμίζουν ταυτόχρονα, ενώ αρκετοί επίσης δεν κατάφεραν να αντικαταστήσουν το κάπνισμα με άτμισμα. Εάν έχεις λάβει την απόφαση να σταματήσεις το κάπνισμα, τότε ίσως είναι το καλύτερο μέσο που θα σε βοηθήσει να κάνεις πράξη την απόφασή σου. Αν δεν έχεις πάρει τέτοια απόφαση, τότε είναι αναποτελεσματικό.
Αυτό που όλοι μας ως ατμιστές το καταλάβαμε στην υγεία μας (σημαντική βελτίωση από την διακοπή του καπνίσματος), το επιβεβαιώνουν και οι έρευνες που γίνονται (και στην Ελλάδα), οι οποίες συγκλίνουν πως το άτμισμα δεν φαίνεται να προκαλεί σημαντικές βλάβες στους ατμιστές, αλλά ούτε και σε όσους βρίσκονται στον περιβάλλων χώρο ενός ατμιστή. Κατά καιρούς έχουν κυκλοφορήσει διάφορες αστειότητες , όπως ύπαρξη νερού στους πνεύμονες ατμιστών ή πως η υγρή νικοτίνη επικάθεται στις φωνητικές χορδές και διάφορα άλλα, στερούνται στοιχειώδους επιστημονικής βάσης. Στον καπνό του τσιγάρου υπάρχουν εκατοντάδες καρκινογόνες ουσίες, επιπρόσθετα ανάπτυξη πίσσας στους πνεύμονες λόγω της καύσης. Στον ατμό δεν έχουν εντοπισθεί παρόμοιες ουσίες. Στην περιβόητη έρευνα του FDA (Αμερικανικός Οργανισμός Φαρμάκων) με την οποία ξεκίνησε ουσιαστικά ο πόλεμος κατά του ατμίσματος αναφέρεται πως βρέθηκαν καρκινογόνες ουσίες στα υγρά. Αυτό αναπαράχθηκε άκριτα από τα ΜΜΕ. Η αλήθεια όμως είναι πως ανιχνεύτηκαν κάποιες νιτροσαμίνες σε 2 από τα 22 μπουκαλάκια υγρών που ελέγχτηκαν αλλά το κυριότερο είναι πως οι ουσίες αυτές που ανιχνεύτηκαν ήταν λιγότερες από όσες βρέθηκαν στα επιθέματα και στις τσίχλες νικοτίνης στην ίδια έρευνα!!!! Επίσης ξεχνούσαν να αναφέρουν πως στα τσιγάρα, οι τιμές των νιτροσαμινών ήταν κατά χιλιάδες φορές περισσότερο!! (ακόμη και πάνω από 10.000)
Το ηλεκτρονικό τσιγάρο, ήρθε για να απαλλάξει τους καπνιστές από τις βλαπτικές συνέπειες του καπνίσματος. Η συντριπτική πλειοψηφία των ερευνών που μέχρι σήμερα έγιναν, το δείχνει ξεκάθαρα. Η πρόσφατη οδηγία της Ε.Ε., ενώ επιβάλει στο 75% της επιφάνειας των πακέτων του παραδοσιακού τσιγάρου, να καλύπτεται από προειδοποιήσεις για την υγεία, επιβάλει αντίστοιχα για τα υγρά αναπλήρωσης, μόνη προειδοποίηση για την τοξικότητα της νικοτίνης. Το τσιγάρο παράγει καπνό ως προϊόν καύσης, ενώ οι συσκευές των Η.Τ. παράγουν ατμό. Καμία μα καμία έρευνα μέχρι σήμερα, δεν κατάφερε να βγάλει το Η.Τ. περισσότερο βλαπτικό από το κάπνισμα. Αντιθέτως και ανάλογα τι ερευνούσαν, όλες έδειχναν σημαντικά μικρότερη βλαπτικότητα. Με λογική αναγωγή (καθόσον κανείς δεν μπορεί να πει τι συνέπειες μπορεί να έχει η μακροχρόνια χρήση), ακόμη και αυτή η μακροχρόνια χρήση του, δεν μπορεί να είναι το ίδιο επιβλαβής με το κάπνισμα. Μην ακούτε τις σας λένε διάφοροι. Ρωτήστε απλά έναν ατμιστή να σας πει την βελτίωση που είδε στην υγεία του.